close
Stiri vechi

Cutremurele puternice din Nepal, muntii Himalaya, 25 aprilie 2015

Doua cutremure puternice, cu magnitudini de 7,8 si, respectiv, 6,7 grade, s-au produs in dimineata zilei de sambata, 25 aprilie, in muntii Himalaya, la cca. 80 km nord-vest de capitala Nepalului, orasul Kathmandu. Ambele cutremure s-au produs la adancimea de 15 km.

Sursa foto: CNN

Primul cutremur a avut loc la ora 6h11min UTC (ora locala 11h56min), magnitudinea acestuia fiind de 7,8 grade pe scara bazata pe moment seismic. Acest seism a fost cel mai violent produs pe plan mondial in acest an, pana in prezent. Al doilea cutremur s-a produs in aceeasi zona la ora 6h45min UTC (ora locala 12h30min) si a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara bazata pe moment seismic. Cutremurele au fost urmate de mai multe replici moderate cu magnitudini de 5-5,5 grade.
Cutremurul primar a fost resimtit puternic in Nepal, inclusiv in capitala Kathmandu. De asemenea, miscarea seismica a fost resimtita si in India si Pakistan.
Conform relatarilor publicate de CNN, un turn istoric s-a prabusit in Kathmandu. Sunt relatari privind un numar neprecizat de victime, morti si raniti, in mai multe localitati situate in apropierea epicentrului. In zona de munte s-au declansat alunecari de teren.
Se apreciaza ca seismul de magnitudine 7,8 din ziua de 25 aprilie 2015 ar fi fost cel mai violent cutremur care a afectat centrul Nepalului dupa seismul de magnitudine 8,0 din anul 1934, care a provocat moartea a peste 10000 de oameni.

Update 1:
Dupa seismele puternice de magnitudini 7,8 si 6,7 produse astazi la nord-vest de capitala Nepalului, orasul Kathmandu, numeroase seisme moderate, replici si cutremure induse, au avut loc in muntii Himalaya si in zona podisului Tibet. Cele mai puternice replici au avut magnitudini de pana la 5,7 grade.

Update 2:
Cutremurul major de astazi a fost cel mai grav care a afectat Nepalul dupa cel din 15 ianuarie 1934. Bilanturile provizorii anuntate pana in prezent de autoritatile locale arata ca sute de oameni au murit si numeroase cladiri au fost distruse in zona epicentrala. Potrivit CNN, numarul mortilor ar fi de 806.
Pe Everest s-au declansat avalanse si alunecari de teren, acestea din urma blocand soselele. Comunicatiile au fost intrerupte.

Sorin

The author Sorin