close
Stiri vechi

Cutremur de magnitudine 3,0 in Moldova de Sud, zona SCHELA-NEGREA (Galati)

Un cutremur crustal cu magnitudinea de 3,0 grade pe scara Richter s-a produs in seara zilei de vineri, 13 martie, in zona Galati din Sudul Moldovei.

Seismul a avut loc la ora locala 20h38min12sec (18h38min12sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat la 15 km Nord-Vest de GALATI, in zona SCHELA-NEGREA, judetul Galati (45,51 grade latitudine Nordica, 27,88 grade longitudine Estica).

Cutremurul s-a produs la adancimea de 6,3 km si a avut magnitudinea de 3,0 grade pe scara Richter. Intensitatea miscarii seismice in zona epicentrala a fost de maxim III grade pe scara Mercalli.
In toamna anului 2013, in aceeasi zona s-a inregistrat o secventa de seisme crustale, incluzand mai multe cutremure cu magnitudini de pana la 3,9 grade pe scara Richter; socurile de magnitudinile cele mai mari au fost resimtite in zona epicentrala, in special la IZVOARELE, cu intensitati de pana la IV-V grade pe scara Mercalli. Cutremurele din 2013 din zona Galati au precedat seismul vrancean moderat de magnitudine 5,5 din 6 octombrie 2013, produs in zona NEREJU-PIETRELE INSIRATE (Muntii Vrancei) la adancimea de 135 km. O alta secventa seismica, dar de mai mica amploare, s-a inregistrat in zona Galati in septembrie 2014, miscarile seismice avand insa magnitudini care nu au depasit 1,8 grade pe scara Richter. 

Sorin

The author Sorin