close
Stiri vechi

Cutremur de magnitudine 3,0 in Nordul Dobrogei-Estul Munteniei, zona MACIN

Un cutremur crustal cu magnitudinea de 3,0 grade pe scara Richter s-a produs in dimineata zilei de duminica, 8 martie, in nordul Dobrogei-nord-estul Munteniei.

Cutremurul a avut loc la ora locala 8h03min36sec (6h03min36sec UTC). Potrivit datelor pubicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului si de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in nord-vestul Dobrogei si nord-estul Munteniei, la 9 km nord-vest de PECENEAGA si 20 km de MACIN (limita judetelor Braila si Tulcea), coordonatele geografice ale epicentrului fiind 45,08 grade latitudine Nordica si 28,06 grade longitudine Estica.

 
Cutremurul s-a produs la adancimea de 8,1 km si a avut magnitudinea de 3,0 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a miscarii seismice in zona epicentrala nu a depasit II grade pe scara Mercalli.
Originea seismului pare a fi legata de falia Peceneaga-Camena, una dintre cele 3 falii principale care traverseaza Dobrogea de la sud-est spre nord-vest. Prelungirea acestei falii catre nord-vest, pana in Vrancea, a generat cutremurul de magnitudine 5,7 produs in seara zilei de 22 noiembrie 2014 in Vrancea, zona MARASESTI-PANCIU, la adancimea de 39 km

Sorin

The author Sorin