close
Stiri vechi

Activitatea seismica din Romania, intre minciunile si manipularile din presa si realitatea obiectiva

Constatam ca se continua o campanie mediatica de tip istericoid pe tema cutremurelor din Vrancea si a asa-zisei iminente a unui cutremur major. Se invoca micile cutremure produse in ultima vreme, inclusiv cele crustale. In ultimele zile, mai multe televiziuni au mediatizat elucubratiile publicate pe un site american, considerat, in mod nejustificat, drept cel mai bun sistem mondial de monitorizare seismica, si potrivit carora in 2015 ar fi iminent un cutremur catastrofal de magnitudine mai mare de 6,5. Lasand la o parte ca un cutremur vrancean de magnitudine 6,5-6,8 oricum nu este catastrofal, deoarece se produce la adancime mare, de obicei la 90-150 km,  este de remarcat faptul ca, in ultimii 10 ani, nici una dintre afirmatiile privind pretinse cutremure puternice nu au fost confirmate de realitatea obiectiva a fenomenelor seismice din Vrancea. Oricum, reprezentantii presei (televiziunea ProTV si ziarul Cancan) dar si persoanele care invoca acel site dubios nu cunosc ce este acela un sistem de monitorizare seismica, deci habar nu au ca un astfel de sistem include retele de senzori wireless, servere, aplicatii, baze de date s.a., prin urmare nu se reduce la un  site obscur detinut de persoane dubioase care vor sa faca trafic si care, oricum, nu au nici o legatura cu seismologia, nici macar la nivel de amatori.
Ieri seara, la televiziunea RTV, in cadrul unei emisiuni in care, evident, se invoca marele cutremur, s-a procedat la noi dezinformari si manipulari. Domnul Marmureanu a afirmat ca nu poate sa mai vina un cutremur de tipul celui din 4 martie 1977; cu toate acestea, pe banda galbena era titrat, in mod alarmist: MARMUREANU-VINE CUTREMUR DE TIP 4 MARTIE 1977. Acesta este un exemplu evident de manipulare, minciuna si dezinformare, nu cunoastem daca este vorba doar de prostie elementara sau de rea-credinta si alte dedesubturi.
Toate aceste dezinformari vin pe fondul unor variatii de activitate seismica vranceana. Zona Vrancea este cea mai activa regiune seismogena a tarii, si prin urmare este normal ca activitatea seismica sa prezinte si perioade de usoara crestere. Totusi, este de remarcat ca seismele produse in ultima vreme nu au avut magnitudini prea mari, ele fiind limitate la valori de 3,9-4,3 grade pe scara Richter. In ultimii ani, au existat perioade in care s-au inregistrat si cate 4-5 cutremure de magnitudini peste 4,0 intr-o singura luna (de exemplu in octombrie 2011), prin urmare nu este foarte pertinent sa se considere ultimele fluctuatii de seismicitate ca fiind un indicator sigur privind iminenta unui cutremur puternic. Studiile realizate pana in prezent de catre specialistii romani si straini asupra zonei Vrancea arata ca este posibil ca in urmatorii 10 ani sa se produca si un cutremur de magnitudine ceva mai mare, respectiv mai mare de 6,5 grade pe scara Richter, cutremur care, desigur, nu poate fi neglijat din perspectiva efectelor asupra unor constructii foarte vulnerabile. Probabilitatea unui cutremur major de magnitudine peste 7,0 este insa mai mica, avand in vedere specificul seismicitatii vrancene. Totusi, activitatea seismica actuala din Vrancea nu este in masura sa stabileasca cu o probabilitate mare si o anumita perioada limitata temporal si cu un risc intr-adevar mai mare. De asemenea, faptul ca in Vrancea se produc si cutremure crustale, la adancimi mai mici de 55-60 km, de asemenea nu este o noutate, in ciuda speculatiilor nefundamentate publicate in presa alarmista in cautare de senzational ieftin. Este cunoscut faptul ca seismele crustale vrancene apar de regula in secvente, dar magnitudinile maxime ale acestora sunt mai mici de 6,0 grade.
In concluzie, activitatea seismica actuala din Vrancea nu poate fi considerata un indicator sigur privind un eventual viitor cutremur semnificativ (magnitudine peste 6,4-6,5) si de adancime mare (80-160 km). Reiteram faptul ca mai important este ca opinia publica sa fie informata obiectiv asupra regulilor de comportament in timpul si dupa cutremur, dar si in ceea ce priveste evolutia seismicitatii curente, cu variatiile ei naturale mai mari sau mai mici. Fiindca Romania este o tara cu risc seismic, iar cutremure mai mari sau mai mici tot vor avea loc, in principal in Vrancea, fara a subestima insa si riscul seismic local generat de seisme crustale din alte zone ale tarii (Fagaras-Campulung, Banat, Maramures, Crisana, Dobrogea de Nord, Marea Neagra-Shabla, Campia Romana, Moldova de Sud, Podisul Transilvaniei s.a.).

Cutremur.net

Pentru discutii si comentarii: in forum, la topicul  Comentarii la seismele zilnice din Romania

Sorin

The author Sorin