close
Stiri vechi

In regiunea seismogena Vrancea se produc si cutremure crustale

Recentele cutremure crustale produse in Vrancea, respectiv cele din zona MARASESTI-PANCIU din 22 noiembrie si 7 decembrie 2014  (de magnitudini 5,7 si, respectiv, 4,5 grade) si cel din zona RAMNICU SARAT din 12 ianuarie 2015 (de magnitudine 4,1) au generat, in ultimele zile, speculatii in ziare de scandal, privind asa-zisul caracter artificial al acestor cutremure. Se invoca faptul ca in Vrancea toate cutremurele tectonice naturale ar fi de adancime mare, si, in consecinta, recentele seisme ar fi fost provocate de o putere straina folosind HAARP si alte pretinse arme geofizice.
Afirmatiile acestea sunt complet false si au caracter total tendentios. Studiile realizate de specialistii romani arata, cu certitudine, faptul ca in regiunea Curburii Carpatilor se produc cutremure tectonice nu doar in domeniul subcrustal (la adancimi de 60-200 km), ci si cutremure crustale (cu originea in crusta terestra, la adancimi mai mici de 55-60 km).
Daca seismele subcrustale, de mare adancime, sunt cele mai frecvente si au cele mai mari magnitudini (pana la 7,7-7,8 grade pe scara Richter), cutremurele vrancene crustale sunt mai rare si au magnitudini mai mici de 6,0 grade pe scara Richter.  Seismele subcrustale se produc, de regula, in regiunile subcarpatice si de munte (Muntii Vrancei si ai Buzaului), desi din cand in cand se mai semnaleaza miscari seismice mai adanci si in zona FOCSANI (la adancimi de 60-80 km). Cutremurele vrancene crustale sunt localizate mai mult in arii extracarpatice, in special in zonele ADJUD, MARASESTI-PANCIU, FOCSANI, RAMNICU SARAT si in unele zone locale din Campia Siretului Inferior. De regula, cutremurele crustale apar in secventa, prin urmare evolutia activitatii seismice inregistrate in zona RAMNICU SARAT in ziua de 12 ianuarie 2015 nu este o noutate. In ultimii 35 de ani, in zona RAMNICU SARAT s-au mai inregistrat urmatoarele secvente seismice: 21-22 februarie 1983 (cu soc principal de magnitudine 4,7), 27-30 aprilie 1986 (cu soc principal de magnitudine 5,1), 1 septembrie 1991 (cu soc principal de magnitudine 4,8), 6 decembrie 2009 (cu soc principal de magnitudine 4,3). S-au mai inregistrat secvente seismice intre FOCSANI si RAMNICU SARAT la 6 decembrie 1997 (cu soc principal de magnitudine 4,2) si 30 aprilie 2004 (cu soc principal de magnitudine 4,1).
Desi cu o frecventa mai mica, in regiunea Vrancea s-au inregistrat cutremure crustale si in zona de munte; de exemplu, la 6 septembrie 2008 s-a produs un cutremur de magnitudine 4,4 la adancimea de 15 km in Muntii Vrancei, zona Valea Zabalei-Vrancioaia.
In concluzie, producerea de cutremure crustale in Vrancea este departe de a reprezenta o noutate si se coreleaza cu geodinamica si tectonica regiunii seismogene Vrancea, cea mai activa zona seismica din Romania.

Pentru comentarii si discutii suplimentare, va invitam in forum pe topicul Cutremurele crustale din Vrancea

Sorin

The author Sorin