close
Stiri vechi

Cutremur moderat de magnitudine 4,8 in Banat, Culoarul Cernei

Un cutremur moderat cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter s-a produs in noaptea de vineri 31 octombrie spre sambata 1 noiembrie in Banatul montan, judetul Caras-Severin.

Seismul a avut loc la ora locala 1h00min04sec in ziua de sambata, 1 noiembrie (ora 23h00min04sec UTC a zilei de vineri, 31 octombrie). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost situat in regiunea Culoarului Timis-Cerna, zona localitatii TEREGOVA din judetul Caras-Severin (45,16 grade latitudine Nordica, 22,29 grade longitudine Estica).

Cutremurul s-a produs la adancimea de 4 km si a avut magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter. Intensitatea miscarii seismice a atins VI grade pe scara Mercalli, cutremurul fiind resimtit destul de puternic in zona epicentrala. Miscarea seismica a fost resimtita mai intens la TEREGOVA si in alte localitati din judetul Caras-Severin.  Cutremurul a fost resimtit si in judetul Timis, inclusiv la TIMISOARA. De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit si in judetul Gorj la TARGU-JIU, precum si in judetul Hunedoara (inclusiv la DEVA).


Update:

Cutremurul moderat de magnitudine 4,8 produs in noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie a fost cel mai puternic eveniment inregistrat in Banat in ultimii 10 ani. Ultimul seism de magnitudine egala sau mai mare de 4,0 in regiunea seismogena Banat a avut loc la 22 octombrie 2004, magnitudinea acestuia fiind de 4,0 grade pe scara Richter.
Cutremurul de azi a fost resimtit din mai multe localitati din sud-vestul tarii, in judetele Caras-Severin, Timis, Hunedoara, Gorj si Mehedinti. Astfel, seismul a fost resimtit intens la TEREGOVA, CARANSEBES, RESITA, ORAVITA, BOZOVICI. De asemenea, cutremurul a fost resimtit la DEVA, TARGU JIU si OTELU ROSU. In judetul Caras-Severin, intensitatea miscarii seismice a variat de la IV grade la VI grade pe scara Mercalli, cutremurul fiind resimtit cel mai puternic la TEREGOVA. Cutremurul a fost resimtit si in judetul Timis, inclusiv la TIMISOARA. De asemenea, miscarea seismica a fost resimtita in judetul Hunedoara, inclusiv la DEVA.
Cutremurul este legat de structura geotectonica a grabenului Cernei, caracterizata printr-o seismicitate relativ ridicata. La 18 iulie 1991, un cutremur de magnitudine 5,6 si intensitate epicentrala VIII s-a produs in zona BAILE HERCULANE-TOPLET, fiind cel mai puternic seism inregistrat in Culoarul Cernei in ultimii cel putin 200 de ani.

Pentru marturii privind resimtirea seismului, va rugam sa postati pe forum la topicul

Cutremur 1 noiembrie 2014 Banat

Sorin

The author Sorin