close
Stiri vechi

Noi cutremure cu magnitudini in jur de 5,0 in vestul Iranului, langa granita cu Iraq

Mai multe cutremure moderate, cu magnitudini in jur de 5,0 grade, s-au produs vineri, 22 august, in vestul Iranului, in vecinatatea granitei cu Iraq.
Primul cutremur moderat a avut loc la ora 10h40min UTC (15h10min ora locala in Iran). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat la cca. 40 km est de localitatea iraniana Dehlorān.

Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,0 grade.
Al doilea seism s-a produs in aceeasi zona la ora 10h41min UTC (15h11min ora locala), la adancimea de 8 km, magnitudinea acestuia fiind de 4,9 grade. 

Un nou cutremur s-a produs la ora 13h29min UTC (17h59min ora locala) in aceeasi zona, la adancimea de 10 km; magnitudinea celui de-al treilea cutremur a fost de 4,9 grade.

In ultima saptamana, in aceasta zona aflata in vecinatatea granitei dintre Iran si Iraq s-au produs mai multe cutremure moderate, urmand unui prin soc principal puternic, de magnitudine moment 6,2 grade, care a avut loc in dimineata zilei de luni, 18 august. Fiecare dintre seismele de magnitudini peste 5,0 a avut pre-socuri si a fost urmat de numeroase replici.
Este de notat ca tot in zona de granita dintre Iran si Iraq s-a mai inregistrat o serie de cutremure moderate in perioada 22-24 noiembrie 2013, cu magnitudini de pana la 5,6-5,7 grade; epicentrele acelor miscari seismice au fost localizate la nord-vest de cele ale actualei secvente seismice.

Sorin

The author Sorin