close
Stiri vechi

Cutremur puternic de magnitudine 6,2 la granita dintre Iran si Iraq

Un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,2 grade s-a produs luni, 18 august, in regiunea granitei dintre Iran si Iraq.

Seismul a avut loc la ora 2h32min UTC (ora locala 7h02min) . Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in vestul Iranului, in zona de granita cu Iraqul, iar adancimea focarului a fost de 10 km. Cutremurul a avut magnitudinea de 6,2 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Pana la aceasta ora nu au fost transmise informatii oficiale privind urmarile cutremurului. Seismul a afectat o zona rurala, dar destul de populata, din vestul Iranului, la aproximativ 40 km de granita cu Iraqul. Zona cuprinde si importante facilitati de explorare a petrolului, potrivit CNN.
Seismul a fost urmat de mai multe replici cu magnitudini cuprinse intre 4,0-4,9 grade. De asemenea, alte doua cutremure, cu magnitudini de 4,6 si, respectiv, 4,8 grade, s-au produs in aceeasi zona in cursul zilei de duminica, 17 august.

 Update:
In urma cutremurului de magnitudine 6,2 grade cel putin 50 de oameni au fost raniti in orasul Abdanan, situat la 36 km sud-est de epicentru. In urma miscarii seismice au fost intrerupte retelele de utilitati publice, alimentarea cu energie electrica si cu apa, precum si comunicatiile telefonice. Este posibil ca urmarile seismului sa fi fost mai grave in satele situate in imediata vecinatate a epicentrului, dar de la care nu exista inca informatii. Cutremurul a fost urmat si de un mare numar de replici, dintre care cea mai puternica a avut magnitudinea de 5,7 grade.

Sorin

The author Sorin