close
Stiri vechi

Cutremur major de magnitudine 7,5 in Papua-Noua Guinee

Un nou cutremur major, de magnitudine moment 7,5 grade, s-a produs sambata, 19 aprilie, in Papua-Noua Guinee.

Seismul a avut loc la ora 13h28min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in regiunea Bougainville din Papua-Noua Guinee (Oceanul Pacific), iar adancimea focarului a fost de 30 km. Cutremurul a avut magnitudinea de 7,5 grade pe scara bazata pe moment seismic. Miscarea seismica a fost resimtita puternic in Papua-Noua Guinee.
Un alt cutremur, de magnitudine 6,6 grade, s-a produs tot astazi in aceeasi zona. De asemenea, pe 11 aprilie aceeasi regiune a fost zguduita de un seism de magnitudine 7,2.
Regiunea insulelor Papua-Noua Guinee este sediul unei intense activitati seismica, din cauza plasarii in centura circumpacifica, cea mai activa linie seismica a Pamantului. In ultimele saptamani, in lungul „Cercului de foc al Pacificului” s-au produs mai multe cutremure majore, astfel:


1 aprilie Chile Mw=8,1
3 aprilie Chile Mw=7,6
11 aprilie Papua-Noua Guinee Mw=7,2
12 aprilie Solomon Mw=7,6
13 aprilie Solomon Mw=7,4
18 aprilie Mexic Mw=7,2
19 aprilie Papua-Noua Guinee Mw=7,5

Aceasta activitate seismica ridicata era totusi previzibila, mai ales pentru „Cercul de foc al Pacificului”, deoarece pana la cutremurulm din Chile de la 1 aprilie nu mai avusese loc un cutremur major pe plan mondial din noiembrie 2013, cand s-a produs cutremurul de magnitudine 7,7 din Marea Scotiei (Oceanul Atlantic). 

Sorin

The author Sorin