close
Stiri vechi

Cutremur de magnitudine 3,9 in Campia Romana-Lunca Dunarii, zona GIURGIU

Un cutremur crustal de magnitudine 3,9-4,0 s-a produs in dimineata zilei de joi, 29 august, in sudul Campiei Dunarii, in apropierea orasului GIURGIU.

Cutremurul a avut loc la ora locala 7h06min17sec. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in sudul Munteniei-Lunca Dunarii, la 8 km de orasul GIURGIU (43,95 grade latitudine Nordica, 25,88 grade longitudine Estica).

Seismul s-a produs la adancimea de 9 km si a avut magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter. Potrivit datelor publicate pe site-ul Centrului Seismologic Euro-Mediteranean, magnitudinea cutremurului a fost de 4,0 pe scara Richter. Intensitatea miscarii seismice in zona epicentrala a fost de IV grade pe scara Mercalli.
Cutremurul a fost resimtit in special in municipiul GIURGIU si in mai multe localitati invecinate. De asemenea, cutremurul a fost resimtit slab si la BUCURESTI, unde intensitatea a fost de II-III grade pe scara Mercalli. Seismul a mai fost resimtit si in orasele CALARASI, ZIMNICEA si OLTENITA, cu intensitati de pana la III grade pe scara Mercalli, precum si in Bulgaria la RUSE, BYALA si RAZGRAD. Nu s-au produs pagube materiale.
Cutremurul face parte dintr-o activitate seismica de tip crustal, specifica unor regiuni din Campia Romana. In aceste zone se produc destul de frecvent cutremure superficiale, legate de activitatea unor falii crustale; in general, seismele care se produc anual in sudul Munteniei au magnitudini foarte mici, de cel mult 2-3 grade pe scara Richter.

Sorin

The author Sorin