close
Stiri vechi

Cutremur moderat de magnitudine 5,3 in nordul Italiei

Un cutremur moderat cu magnitudinea moment de 5,3 grade s-a produs vineri, 21 iunie, in nordul Italiei.

Seismul a avut loc la ora 10h33min timp universal, iar epicentrul sau a fost localizat in nordul Italiei, la 17 km de localitatea Massa si aproape de orasul Parma (regiunea Emilia Romagna).

Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul a avut loc la adancimea de 10 km, iar magnitudinea a fost de 5,3 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Pana la aceasta ora nu au fost transmise informatii privind eventualele pagube. Seismele sunt frecvente in Italia, atat in nordul tarii, cat si in partea centrala si de sud. Doua seisme cu magnitudini de 6,1 si 5,8 grade au provocat pagube importante intr-o alta regiune din nordul Italiei in cursul anului trecut. La 6 aprilie 2009, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade a provocat moartea a peste 300 de oameni in orasul L’Aquilla din centrul Italiei.

 Update: Cutremurul de magnitudine moment 5,3 produs astazi in nordul Italiei, provincia Emilia Romagna, a fost resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de VI grade pe scara Mercalli.

Cutremurul a fost urmat de mai multe replici slabe, dintre care cateva au avut magnitudini de pana la 4,0-4,1 grade pe scara Richter, fiind resimtite in epicentru cu intensitati de pana la IV-V grade pe scara Mercalli. Celelalte replici au avut magnitudini de 2,0 pana la 3,3 grade, fiind foarte slab resimtite cu intensitati de II-III grade pe scara Mercalli.
Desi miscarea seismica a fost resimtita mai intens (intensitate peste V-VI) pe o raza de circa 25 km in jurul epicentrului (aflat foarte aproape de localitatea Massa), aria macroseismica a fost mai larga, cutremurul fiind resimtit pana la Milano si Florenta. De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit si in Slovenia.
Conform primelor informatii transmise de autoritatile locale, cateva case au fost distruse in localitatile situate langa epicentru. O persoana a fost ranita. Mai multe cladiri din orasul Lunigiana au suferit avarii.


Sorin

The author Sorin